Kusurlu Amortisör Tamiri Hemen Yapılmazsa Oluşabilecek Tehlikeler

Kusurlu Amortisör Tamiri Hemen Yapılmazsa Oluşabilecek Tehlikeler

Amortisör arızaları, farklı sebeplerden ötürü oluşmaktadır. Ancak sebep ne olursa olsun, bu durumun riskli olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu sebepler ise aşağıda verildiği gibidir.

  1. Amortisör bağlantı uçlarında yaşanan sorunlar
  2. Amortisör bağlantıları arızaları
  3. Amortisör yağ kaçağı
  4. Amortisör gövde hasarı
  5. Amortisör piston mili paslanması
  6. Amortisör kitlenmesi
Yukarıdaki sorunlar amortisörün "kusurlu" olmasına neden olmaktadır.  Kusurlu amortisörlere onarım yapılmazsa sadece kendi bulunduğu bölümü değil diğer bölümlerinden de  olumsuz anlamda etkilenmesine yol açmaktadır. 

Kusurlu amortisör tamiri hemen yapılmazsa oluşabilecek tehlikeler; Amortisör sorunlarının erken teşhis edilmesi onarım konusunda kolaylık sağlamaktadır. Fakat ertelenen durumlarda  araçta ciddi anlamda sorunlar baş göstermektedir. Bu tehlikeler;
  • Amortisörde meydana gelen bir arıza veya hasar, amortisörün bir süre sonra işlevini kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu durumlar ise aracın savrulmasına ve yol tutuş özelliğinin kaybetmesine sebep olmaktadır. 
  • Amortisörlerde meydana gelen sorunlar, aracın hâkimiyetinin kaybedilmesine yol açmaktadır. 
  • Amortisör tamirinin geç yapılması veya hiç yapılmaması birçok soruna yol açmaktadır. Direksiyonda titreme ve sertleşme amortisör arızasından dolayı oluşmaktadır. 
  • Araç ıslak ve kaygan zeminlerde olduğundan fazla kayarak dengesini kaybeder. 
  • Süspansiyon mekanizmasında yumuşama meydana gelir. 
  • Virajlarda aracın hâkimiyeti düşer.
  • Fren mesafesinin kısalması söz konusudur. 
  • Kusurlu amortisör sonunda en çok etkilenen bölümlerden biri de lastiklerdir. Bu sorunlar bir süre sonra lastiklerin aşınmasına sebep olmaktadır. Aşınan lastiklerle yolculuk yapmak araç sahibi açısından oldukça tehlikelidir. 

Kusurlu Amortisör Tamiri Hemen Yapılmazsa Oluşabilecek Tehlikeler

Amortisör Bakımı

Amortisör Bakımı

Amortisör bakımının düzenli periyotlarda yapılması aracın uzun ömürlü kullanım açısından gereklidir. Amortisör bölümü, 20.000 kilometrede bir yetkili bir servis tarafından yapılmalıdır. Araç 80.000 ve üzeri km yol gittiğinden mutlaka amortisörü bir yeni ile değiştirmelidir. 

Bazı durumlarda amortisörler onarım ile eski haline getirilememektedir. Amortisörün değiştirilmesi durumu ve kullanım sıklığına bağlı olarak değişmektedir. Her aracın amortisör performansı aynı değildir. Bu duruma kullanım sıklığı da eklenerek onarım uygulanmaktadır. 

Araç sahipleri muayene sırasında amortisörde herhangi bir sorun çıkmasa bile oluşan belirtileri gözlemlendiğinde mutlaka servise başvurmalıdır. Çünkü kusurlu bir amortisörün tespit edilmesi zor olduğu gibi uzmanlık da gerektirmektedir. 

Amortisör Bakımı