Güvenli Sürüş İçin Araçta Hangi Bakımların Yapılması Gerekir?

Güvenli Sürüş İçin Araçta Hangi Bakımların Yapılması Gerekir?

Güvenli sürüş, araç sahibinin ve diğer yolcuların can güvenliği açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde kaza oranları günden güne artış göstermektedir. Uzmanlar bu artışların düşmesi adına bir takım çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar güvenli sürüş eğitimi ve güvenli sürüş kurallarıdır. Bu çalışmalar sayesinde kaza oranlarının düşmesi beklenmektedir. Güvenli sürüş için araç sahibinin yapması gereken bakımlar aşağıda verildiği şekildedir:
1. Trafikte hız sınırını açmamaya dikkat edilmelidir.
2. Öndeki araçla aradaki takip mesafesi korunmalıdır. 
3. Güvenli sürüş için, aracın ışıklandırma ve far sistemlerinin düzgün çalışması gerekir.
4. Mevsim geçişlerinde mutlaka teker değişimi yapılmalıdır.
5. Köprü viyadük gibi karayollarının buzlanma oranı oldukça fazladır. Bu anlamda hız kontrolünün yapılması gerekir.
6. Emniyet kemerinin takılması gerekir.
7. Aracın periyodik bakımları düzenli olarak takip edilmelidir.
Otomatik şanzımancı ve Maslak oto sanayi ihtiyaçlarınız için servisimizle iletişime geçin.

Güvenli Sürüş İçin Araçta Hangi Bakımların Yapılması Gerekir?

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Güvenli sürüşün sağlanması amacıyla yapılması gereken en önemli şey öndeki araçla takip mesafesini korunmasıdır. Takip mesafesini aşmak ve yakın takip yapmak ani frenlerde zincirleme kazaların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu tarz kazaların en önemli nedeni araçların birbirini yakın takip etmesidir. Öndeki aracın freninin ne boyutta iyi olduğu bilinmediğinden yakın takipten kaçınılmalıdır. Takip mesafesi aracın hız sınırının yarısı kadardır. 120 de giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 60 metre olmalıdır. Bunun aşılması halinde sonu ölümle biten kazalar kaçınılmazdır.

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesinin Önemi

Takip Mesafesi Nasıl Sayılır?

Takip Mesafesi Nasıl Sayılır?

Takip mesafesi, trafikteki iki aracın arasındaki mesafeyi kapsamaktadır. Sürücü, öndeki aracı takip ederken hızına bakmalıdır. Hızının yarısı öndeki araçla arasındaki takip mesafesini vermektedir. Bunun yanında;
 
1. 88-89 yöntemi ile takip mesafesi ayarlanmaktadır. Öndeki aracın geçtiği yerden 2 saniye sonra bulunursa takip mesafesi doğrudur. Ancak 2 saniyeden daha önce yenilmişsem takip mesafesi kurulmuyor demektir.
2. Tehlikeli madde taşıyan araç sahipleri, yerleşim yerleri dışında bir aracı 50 metreden yakın takip edemezler. Takip mesafesinin korunması bu anlamda oldukça önemlidir. Büyük araçların kendi sınıfındaki araçları geçecek kıvamda hız sınırı aşması doğru değildir.

Takip Mesafesi Nasıl Sayılır?