Buji Arızaları Nasıl Anlaşılır? Eskimiş Buji Belirtileri Nelerdir?

Buji Arızaları Nasıl Anlaşılır? Eskimiş Buji Belirtileri Nelerdir?

Buji Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Buji Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Buji, motorun çalışması için gerekli en önemli aksanlardan biridir. Bu aksanda oluşan her hangi bir arıza aracın tüm aksanlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Bujinin bir hasarı olup olmadığı araç sahipleri tarafından anlaşılmaktadır. Çünkü buji, arızalandığı zaman motorun çalışmamasına ve aracın teklemesine sebep olur. Araç sahibi bujinin hasarlı olduğunu, aracın rölanti da çalışmamasından kolaylıkla anlayabilir. Çünkü buji arızası olan bir araç, yüksek devirlere çıkmakta zorlanır. Ve aracın genel performansı olumsuz anlamda etkilenir.

Buji Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Eskimiş Buji Belirtileri Nelerdir?

Eskimiş Buji Belirtileri Nelerdir?

Buji, motorun çalışmasına yardımcı olan bir aksandır. Bu bölümün eskimesi veya çalışmaması aracın motorunun da olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebep olacaktır. Bujinin eskimesi, araç sahibinin rahatlıkla anlayacağı bir durumdur. Buji eskimesi şu belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

  • Aracın normalden geç çalışması ya da hiç çalışmaması
  • Motorun içerisinde rölanti sorunun baş göstermesi
  • Aracı sürerken motorun sürekli olarak teklemesi
  • Motorun çekiş kaybetmesi
  • Aracın her zamankinden daha fazla yakıt tüketmesi
Yukarıdaki belirtiler, bujinin eskidiğinin bir göstergesidir. Bujinin son noktaya gelmemesi adına 40 bin km de bir buji bakımının yapılması gerekir. Bu bakımlar sayesinde bujinin sorunun nereden kaynaklandığı ve ne olduğu tespit edilmekte ve onarım işlemleri yapılmaktadır.

Eskimiş Buji Belirtileri Nelerdir?

Bujilerin Görevleri Nelerdir?

Bujilerin Görevleri Nelerdir?

Buji, motorun ateşleme yapmasına yarayan bir bölümdür. İçten yanmalı motorlarda yakıt ve hava sıkıştırılmakta ve buji arasındaki kıvılcım tutuşmaya başlar. Buji, kıvılcımı motora göndererek motorun hakaret etmesini sağlar. Bujinin ateşleme dışında aracı soğutma görevi de vardır. Bu sayede ateşleme sonucunda oluşan sıcak havanın dışarı atılmasına yardımcı olur. Bunun yanından bujinin araç içinde üstlendiği birçok görev vardır. Bunlar;

  • Buji, motordaki ateşlemenin oluşmasını sağlar.
  • Araçta oluşan yüksek ısının dışarı atılması için çalışır.
  • Motorun gereken hareket enerjisine ulaşmasını sağlar.
  • Aracın performansını artırmaktadır.
  • Buji bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Genellikle bakım için belirlenen km 15/40 bin km arasıdır. Ancak bu km doldurmayan araçlarda mutlaka buji kontrolü yaptırmalıdır.

Bujilerin Görevleri Nelerdir?